Good Questions. Straight Answers.
Is AB 1751 actually law, and when can I use it?
Yes. It was approved by the Governor on 29 September 2026 and chaptered the same day as Chapter 781, Statutes of 2026. It is a non-urgency statute, so it becomes operative on 1 January 2027. Applications cannot be filed under it before then, which makes the autumn of 2026 the right time to run feasibility rather than the wrong time.
How is this different from SB 684 and SB 1123?
Scale and ownership. The lot-split statutes cap a project at ten parcels and ten units on a site under five acres. AB 1751 allows up to 150 units, requires a density floor rather than imposing a unit ceiling in the same way, and names fee simple ownership and the absence of a mandatory HOA explicitly. It also measures the 1,750 square-foot average differently. See SB 684 and SB 1123 for that track.
Can I combine AB 1751 with SB 79?
No. AB 1751 expressly excludes any lot where housing would be allowed as a transit-oriented development under § 65912.157. Where SB 79 reaches a parcel, this statute does not. Note too that the City of Los Angeles has paused SB 79 across most of its area and substituted the Low-Rise Incentive Area, so the question of which regime governs a specific LA parcel is genuinely involved.
My site is in the hills. Does that matter?
Almost certainly, yes. AB 1751 excludes sites in a very high or high fire hazard severity zone outright. Much of the Santa Monica Mountains, Hollywood Hills and the canyon neighbourhoods sit inside those zones, which also places them outside SB 79 and the city’s Low-Rise program. On a hillside parcel the more productive questions are usually an ADU or a conventional single-family development.
Do I have to include affordable units?
Only above ten. A project of 11 or more units must dedicate at least 10 per cent to lower income households at an affordable housing cost, with affordability maintained for at least 45 years. If the local inclusionary ordinance demands a higher percentage, the local rule governs instead. At ten units or fewer the statute imposes no affordability requirement of its own.
Does a city have to let me avoid an HOA?
A local agency cannot require you to form one beyond what the Davis-Stirling Act independently requires, and it cannot require minimum lot dimensions beyond the 600 square-foot floor. It can still require a mechanism to maintain genuinely common elements, such as a shared driveway. Whether a given scheme ends up with no association at all is a design question as much as a legal one.
Can I get the map approved and sell the lots?
Generally not, unless the local agency waives it. The statute bars selling, leasing or financing the resulting parcels separately until each carries a completed residential structure — with carve-outs for circulation and common-area parcels and for the final undeveloped lot. A local agency may authorise otherwise by ordinance or map condition. Plan on building.
Does TDG buy these sites, or only develop them?
Both. If a parcel works and you would rather not carry the project, we buy directly — see Sell Your Home. If you want to develop it, we design, permit, build and represent the finished homes, and where it fits we bring the project into our syndication model. See Develop With TDG.